اعتماد به نفس چیست؟
تقویت اعتماد به نفس طی 50 سال گذشته فرهنگ غربی را فرا گرفته است. به طوری که والدین و معلمان این نظر را دارند، که بهبود اعتماد به نفس در کودکان موجب بهبود عملکرد و به طور کلی زندگی موفق تر می شود.
این جنبش با کتابی که در سال 1969 توسط روانشناس ناتانیل براندن منتشر شد، آغاز شد. و در آن اظهار داشت که بیشتر مشکلات روحی یا عاطفی مردم با کمبود عزت نفس در ارتباط است.
برندن ادعا کرد که بهبود عزت نفس فرد نه تنها می تواند موجب عملکرد بهتر او شود، بلکه حتی می تواند آسیب شناسی را درمان کند .
از آن زمان تاکنون در مورد رابطه موفقیت و عزت نفس هزاران مقاله منتشر شده و مطالعات بسیاری صورت گرفته است. قبل از شروع بررسی پیچیدگی های عزت نفس، لازم است که تفاوت در همپوشانی مفاهیم خودکارآمدی، اعتماد به نفس و عزت نفس را بررسی کنیم.
تعریف تفاوت خودکارآمدی ، اعتماد به نفس و عزت نفس
اگرچه اکثر مردم عزت نفس و اعتماد به نفس را دو اسم برای یک چیز واحد می دانند . و احتمالاً بندرت در مورد اصطلاح “خودکارآمدی” فکر می کنند .اما این سه اصطلاح برای روانشناسانی که آنها را مطالعه می کنند ، معنای کمی متفاوت دارند.
خودکارآمدی چیست؟
آلبرت بندورا مسلماً قابل استنادترین نویسنده در زمینه خودکارآمدی است و وی خودکارآمدی را ،عقاید یک فرد در مورد توانایی هایش برای تأثیرگذاری بر وقایع زندگی خودش تعریف می کند .
حال آنکه تعریف عزت نفس اغلب به نظراتی درباره ارزش یا لیاقت فرد بستگی دارد ، اما خودکارآمدی ریشه در اعتقادات مربوط به توانایی های فرد برای مدیریت شرایط آینده دارد. از این نظر ، عزت نفس بیشتر یک باور فعلی است در حالی که خودکارآمدی بیشتر یک باور آینده نگر است.
اعتماد به نفس چیست؟
این اصطلاح احتمالاً خارج از تحقیقات روانشناختی برای این مفاهیم مرتبط استفاده می شود .اما هنوز هم در مورد اینکه اعتماد به نفس دقیقاً چیست ، سردرگمی وجود دارد . یکی از منابع مورد استناد در مورد تقویت اعتماد به نفس ، آن را صرفاً ایمان به خود می داند. مقاله مشهور دیگری اعتماد به نفس را انتظارات فرد از توانایی ها و عملکرد قبلی خود تعریف می کند.
دیکشنری آنلاین روانشناسی ، اعتماد به نفس را اعتماد فرد به توانایی ها ، ظرفیت ها و قضاوت های خود تعریف میکند . یا اعتقاد به اینکه می تواند با موفقیت با چالش ها و خواسته های روزمره روبرو شود.
اعتماد به نفس همچنین شادی بیشتری به همراه دارد. به طور معمول ، وقتی به توانایی های خود اطمینان دارید ، به دلیل موفقیت هایتان شادتر خواهید بود. وقتی احساس بهتری نسبت به توانایی های خود دارید ، از انرژی و انگیزه بیشتری برای اقدام و دستیابی به اهداف خود برخوردار هستید.
بنابراین اعتماد به نفس از نظر تمرکز بر عملکرد آینده ی فرد ، شبیه به خودکارآمدی است. با این حال چون بر اساس عملکرد قبلی است |، بنابراین به تعبیری آن نیز بر گذشته تمرکز دارد.
بسیاری از روانشناسان هنگام بررسی اعتقادات فرد در مورد توانایی های خود در مورد یک کار خاص یا مجموعه ای از وظایف ، به خودکارآمدی مراجعه می کنند .
در حالی که بیشتر ، از اعتماد به نفس به عنوان یک ویژگی گسترده و پایدار در مورد برداشت های فرد از توانایی کلی استفاده می شود.
عزت نفس چیست؟
موثرترین صداها در تحقیقات عزت نفس ، مسلماً موریس روزنبرگ و ناتانیل براندن بودند. روزنبرگ در کتاب خود با عنوان “جامعه و تصویر بزرگسالان از نوجوان” در مورد عزت نفس بحث کرد . و مقیاس عزت نفس را که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد ، معرفی کرد.
تعریف او از عزت نفس بر این فرض بود که این یک باور نسبتاً پایدار در مورد ارزش کلی خود شخص است. این تعریف گسترده ای از عزت نفس است . و آن را به عنوان صفتی تعریف می کند که تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد و تغییر آن نسبتاً دشوار است.
در مقابل ، براندن معتقد است که عزت نفس از دومولفه ی مشخص تشکیل شده است. خودکارآمدی یا اعتماد به نفسی که در توانایی خود برای کنار آمدن با چالش های زندگی داریم و عزت نفس یا اعتقاد به این که لیاقت خوشبختی و عشق را داریم. و موفقیت این تعاریف مشابه هستند .اما شایان ذکر است که تعریف روزنبرگ بر باورهای مربوط به ارزش شخصی تکیه دارد ، اعتقادی که می تواند برای افراد مختلف دارای معانی مختلفی باشد .در حالی که براندن در مورد اینکه کدام اعتقادات در عزت نفس نقش دارند ، بیشتر مشخص است.
در مورد کسانی که بیش از حد عزت نفس دارند چطور؟ خودشیفتگی نتیجه داشتن بیش از حد عزت نفس است. یک تعریف روانشناختی عبارت است از یک مقدار بیش از حد از خودخواهی ، با نگاهی بزرگ به استعدادهای خود و تمایل به تحسین عزت نفس در سطح بالا که می تواند آسیب زننده باشد. بنابراین ایجاد تعادل و میانه روی مهم است. نگاه واقع بینانه اما مثبت به خود اغلب ایده آل است.
کلینیک و مرکز مشاوره فردی و افسردگی
آدرس: تهران، فلکه دوم صادقیه، ابتدای خیابان ستارخان، بلوار شهدای صادقیه شمالی، نبش کوچه مرودشت، پلاک ۴، واحد ۷
تلفن نوبت دهی و رزور ۴۴۲۴۴۹۱۶-۰۲۱
تلفن نوبت دهی و رزور ۴۴۲۹۷۶۷۰-۰۲۱
اگر به مشاوره تلفنی نیاز دارید میتوانید در هر ساعت از شبانه روز از طریق تلفن همراه خود با این شماره تماس بگیرید
۰۲۱-۷۴۴۷-۱۲۳۴
همچنین برای شارژ حساب کاربری خود برای استفاده از خدمات روانشناختی کد
۲۵#*۵۰۰* را شماره گیری نمایید
خدمات قابل ارائه در مرکز خدمات مشاوره و روانشناختی ندای آرامش روان
• روانکاوی
• هیپنوتیزم
• گروه درمانی
• روابط بین فردی
• درمان اختلالات خواب
• مشاوره کودک و نوجوان
• درمان تخصصی وسواس
• مشاوره تخصصی اضطراب
• اجرای انواع تستهای روانشناسی
علاوه بر دکتر پیرایش دکترای روانشناسی زوج و پیش از ازدواج در کلینیک ندای آرامش روان بیش از ۲۰۰ متخصص دیگر مشغول به فعالیت میباشند.