اختلال وسواس فکری عملی
اکثر مردم گاهی اوقات ناراحت و عجیب و غیرمعمول بودن افکار بد را تجربه می کنند. یا کاری را که می دانند قبلاً انجام داده اند ، دوباره بررسی می کنند. مانند برگشتن برای اطمینان از خاموش بودن اجاق یا قفل شدن ماشین.
با این حال ، افراد مبتلا به وسواس فکری عملی به طور مکرر از این نوع تجربیات دارند و آنها را بسیار ناامیدکننده و ناراحت کننده و یا وقت گیر می دانند که در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کنند.
OCD چطور مشخص می شود؟
افکار ، تصاویر یا انگیزه های تکرار شونده ، پایدار و ناراحت کننده ، معروف به وسواس فکری هستند . این افکار نیاز به انجام برخی رفتارهای تکراری دارند .
بسیاری از افراد مبتلا به وسواس فکری ، وسواس و اجبار را تجربه می کنند ، در حالی که دیگران فقط یکی یا دیگری را دارند.
وسواس صرفاً نگرانی در مورد نگرانی های روزمره نیست و اجبارها نیز به سادگی عادت نیستند. علائم وسواس فکری اغلب برای فرد ناراحت کننده یا شرم آور است و می تواند منجر به اجتناب قابل توجهی از موقعیت هایی شود که افکار یا رفتارهای وسواس فکری آنها را تحریک میکند.
رفتارهای مکرر معمولاً برای کاهش اضطراب یا با این ایده انجام میشود که از یک وضعیت ترسناک جلوگیری میکند ، اما تسکین موقتی ناشی از این رفتارها و اعتماد فرد به آنها برای مدیریت اضطراب در واقع بخشی از چرخه وسواس فکری است. با بازگشت اندیشه نگران کننده ، اضطراب یا پریشانی افزایش می یابد و فرد تمایل به تکرار رفتار وسواس فکری را برای تجربه همان تسکین احساس میکند . اما این یک راه حل طولانی مدت ارائه نمی دهد و چرخه تکرار میشود.
درمان وسواس فکری
درمان رفتاری شناختی ، به ویژه پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP) ، موثرترین درمان برای وسواس فکری در نظر گرفته می شود. در ERP ، مجموعه ای از اهداف بین روانشناس و مشتری ایجاد میشود ، که بر اساس موقعیتهایی است که باعث وسواس ، اجبار یا اجتناب میشود. با کمک روانشناس ، مشتری بدون استفاده از رفتارهای معمول وسواس فکری یا تشریفات (پیشگیری از پاسخ) ، با این شرایط (مواجهه) روبرو میشود. مشتری از طریق یک فرایند تدریجی میآموزد که اضطراب خود را “بنشیند” و با انجام این کار ، اضطراب و وسواس به طور طبیعی کاهش می یابد ، و روش های سازگارتر پاسخ به اضطراب ایجاد می شود.
همچنین یافته شده است که شناخت درمانی ، به افراد مبتلا به وسواس فکری کمک میکند تا افکار مفید را که باعث اضطراب و باورهای آنها در مورد کاربرد رفتارهای اجباری میشود ، شناسایی کنند و به چالش بکشند.
مدیریت موثرتر استرس همچنین ممکن است علائم وسواس فکری را کاهش دهد. این راهکارها شامل حل مسئله و پرداختن مستقیم به منابع استرس ، افزایش فعالیتهای لذت بخش و آرامش بخش ، حفظ سبک زندگی سالم از طریق ورزش منظم ، خواب کافی ، حفظ رژیم غذایی متعادل ، کاهش یا از بین بردن محرکهایی مانند نوشیدنیهای کافئین دار و سیگار و افزایش حمایت های اجتماعی است. .
در بسیاری از موارد ، رویکردهای روانشناختی به تنهایی در درمان وسواس فکری موثر است. با این حال ، برخی از افراد به ترکیبی از درمان روانشناختی و دارو پاسخ بهتری میدهند
کلینیک و مرکز مشاوره و روانشناسی و روانشناختی ندای آرامش روان
آدرس: تهران، فلکه دوم صادقیه، ابتدای خیابان ستارخان، بلوار شهدای صادقیه شمالی، نبش کوچه مرودشت، پلاک 4، واحد 7
تلفن نوبت دهی و رزور ۴۴۲۴۴۹۱۶-۰۲۱
تلفن نوبت دهی و رزور ۴۴۲۹۷۶۷۰-۰۲۱
اگر به مشاوره تلفنی نیاز دارید میتوانید در هر ساعت از شبانه روز از طریق تلفن همراه خود با این شماره تماس بگیرید
۰۲۱-۷۴۴۷-۱۲۳۴
همچنین برای شارژ حساب کاربری خود برای استفاده از خدمات روانشناختی کد
۲۵#*۵۰۰* را شماره گیری نمایید
امیر پیرایش دکترای روانشناسی زوج و پیش از ازدواج و به همراه بیش از ۲۰۰ متخصص دیگردر کلینیک مشاوره و روانشناسی ندای آرامش روان مشغول به فعالیت میباشند.