اکروفوبیا چیست؟
تقریباً از هر سه نفر یک نفر می گوید که در معرض ارتفاع دچار برخی ناراحتی ها یا پریشانی ها می شود. اما همه اینها آکروفوبیا ندارند.
اصطلاح آکروفوبیا مخصوص افرادی است که دچار ترس شدید ، غیر منطقی و مداوم از ارتفاع و موقعیت های مرتبط با آنها هستند.
این یکی از به اصطلاح فوبیاهای محیط طبیعی است که شامل ترس از رعد و برق (آسترا فوبیا) یا آب (آکوافوبیا) نیز می شود.
افراد مبتلا به اکروفوبیا غالباً از موقعیت هایی که در معرض ارتفاع قرار می گیرند اجتناب می کنند. به هرحال همیشه این امکان پذیر نیست.
هنگام مواجهه با ارتفاع یا پیش بینی آنها ، سیستم عصبی دلسوز آنها تحریک می شود ، گویی بدن را برای شرایط اضطراری آماده می کند.
این تحریک به نزدیک شدن یا فرار از تهدید کمک می کند (که معمولاً به آن پاسخ جنگ یا پرواز می گویند).
آنها ممکن است سرگیجه (احساس حرکت یا چرخش) ، افزایش ضربان قلب ، تنگی نفس ، تعریق ، اضطراب ، لرزش یا لرزش و حالت تهوع یا ناراحتی معده را تجربه کنند.
پاسخ جنگ یا پرواز می تواند در شرایط خطرناک سازگار باشد . زیرا می تواند به ما در پاسخگویی به موقعیت های خطرناک کمک کند.
اما در افراد مبتلا به اکروفوبیا ، این پاسخ می تواند هنگامی رخ دهد که خطری وجود نداشته باشد.
به عنوان مثال ، برخی از مردم هنگام تفکر در مورد ارتفاع بسیار پریشان هستند.
در مورد چگونگی پیشرفت اکروفوبیا دو دیدگاه اصلی وجود دارد. به طور کلی ، ترس ها و ترس ها یا ذاتی (چشم انداز تکاملی) یا آموخته شده (دیدگاه رفتارگرایی) هستند.
فوبیای ارتفاع – مشاور خوب در شمال غرب تهران
آیا ما با ترس از ارتفاع به دنیا آمده ایم؟
طبق دیدگاه روانشناسی تکاملی ، ترس ها ذاتی هستند. یعنی افراد بدون تماس مستقیم (یا غیرمستقیم) با ارتفاع می توانند ترس از ارتفاع را تجربه کنند.
روانشناسان پیشنهاد می کنند افرادی که از ارتفاع می ترسند احتمالاً از این وضعیت خطرناک فرار می کنند. یا به طور کلی از آن اجتناب می کنند. با این کار احتمال زنده ماندن و تولید مثل بعداً بیشتر شده و به آنها امکان انتقال ژن ها را می دهد. محققان معتقدند که در نتیجه ، این ترس از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.
اما این مکانیزم نمی تواند تمام فوبیا را به خود اختصاص دهد. هراس های ذاتی باید منعکس کننده اشیا یا موقعیت هایی باشد که تهدیدی برای بقای انسان در درازمدت ایجاد کرده اند. اجتناب از جسم یا موقعیت نیز باید فرصت های تولید مثل را افزایش دهد.
گرچه دیدگاه تکاملی ممکن است ترس از ارتفاع را توضیح دهد. اما در توضیح ترسهای مرتبط با مراجعه به دندانپزشک یا سخنرانی در مجامع عمومی مشکل دارد.
آیا یاد می گیریم از ارتفاع بترسیم؟
به گفته متخصصان رفتار ترس آموخته می شوند ، که معمولاً به دلیل آنچه شرطی سازی کلاسیک شناخته می شود ، است.
برای نشان دادن اینکه چگونه شرطی سازی کلاسیک فوبیا رخ می دهد ، سناریوی زیر را در نظر بگیرید.
تصور کنید برای اولین بار از یک درخت بالا رفته اید. واکنش شما در بالای درخت بودن چیست؟ با توجه به دیدگاه رفتارگرایی ، بعید است ترس داشته باشید. اما اگر پس از آن از درخت افتادید ، احتمالاً دچار پریشانی و ترس خواهید شد.
اولین باری که از درخت بالا می روید ، بعید است ترس داشته باشید. اما اگر پس از آن از درخت افتادید ، احتمالاً دچار پریشانی و ترس خواهید شد.
یک متخصص رفتاری انتظار دارد که از آنجا که تجربه بالا آمدن ، ضربه سقوط را به دنبال دارد . پس می توانید یاد بگیرید که واقعه منفی را با ارتفاع مرتبط کنید.
شما یاد می گیرید که محرک خنثی (ارتفاع) را با محرک ترس آور (سقوط) مرتبط کنید. بنابراین ، دفعه بعد که با ارتفاع روبرو شدید ، احساس ترس و پریشانی می کنید.
به دلیل این ارتباطات آموخته شده بین ارتفاع و ضربه ، متخصصان رفتار ، پیشنهاد می کنند که مردم پس از آن می توانند از ترس از ارتفاع در رویارویی های بعدی ترس داشته باشند.
پیوند ترس با ارتفاع به معنای این است که وقتی کسی با موقعیت های اصلی (ارتفاع) روبرو می شود ، به چیزی واکنش نشان می دهد که قبلاً آن را نشان نداده اند یا پاسخی خنثی نشان داده است.
دیدگاه رفتارگرایانه نیز دارای برخی مشکلات است. توضیح اینکه چرا افرادی که هرگز در معرض شی یا موقعیتی نبوده اند می توانند هراس را گزارش کنند ، دشوار است. به عنوان مثال در نیوزلند هیچ مار وجود ندارد ، اما در نیوزیلند افرادی وجود دارند که از بیماری هراس از مار رنج می برند.
رفتار شناسان همچنین اظهار می دارند که ترس را نیز می توان به طور ناخواسته آموخت. بنابراین متخصصان رفتاری احتمال می دهند که ممکن است برخی از افراد در نیوزیلند با شنیدن داستان از افراد دیگر با ترس از مار ، ترس خود را از مار یاد گرفته باشند.
در حقیقت ، بهترین توضیح ممکن است ترکیبی از دیدگاه های رفتارگرایی و دیدگاه های تکاملی باشد.
کلینیک و مرکز مشاوره و روانشناسی و روانشناختی ندای آرامش روان
آدرس: تهران، فلکه دوم صادقیه، ابتدای خیابان ستارخان، بلوار شهدای صادقیه شمالی، نبش کوچه مرودشت، پلاک 4، واحد 7
تلفن نوبت دهی و رزور ۴۴۲۴۴۹۱۶-۰۲۱
تلفن نوبت دهی و رزور ۴۴۲۹۷۶۷۰-۰۲۱
اگر به مشاوره تلفنی نیاز دارید میتوانید در هر ساعت از شبانه روز از طریق تلفن همراه خود با این شماره تماس بگیرید
۰۲۱-۷۴۴۷-۱۲۳۴
همچنین برای شارژ حساب کاربری خود برای استفاده از خدمات روانشناختی کد
۲۵#*۵۰۰* را شماره گیری نمایید
امیر پیرایش دکترای روانشناسی زوج و پیش از ازدواج و به همراه بیش از ۲۰۰ متخصص دیگردر کلینیک مشاوره و روانشناسی ندای آرامش روان مشغول به فعالیت میباشند.